Prima Pagina | Amenajari gradina | Gazon | Flori de apartament | Contact

Calendar lucrari in gradina - luna martie

Lucrari necesare in gradina in luna martie

1. Daca nu ati protejat pomii fructiferi inca de la inceputul iernii, este bine sa le asigurati protectie macar acum pana in aprilie. Puteti folosi folie textila, imprejmuirea cu scanduri sau traditionala varuire a tulpinilor cu solutii de la magazinele de specialitate.
Protectia este necesara nu numai impotriva rozatoarelor, ci si pentru scoarta care din cauza diferentelor mari de temperatura intre noapte si zi poate crapa. Astfel, pomii devin vulnerabili daunatorilor.

Atentie! Daca folositi folie, aceasta trebuie neaparat indepartata la inceputul lunii aprilie, deoarece ea poate favoriza aparitia si inmultirea daunatorilor.

calendar lucrari gradina martie

(Dati click pe imagine pentru vizualizare in format mare)

2. La inceputul lunii martie, in zilele fara ger, se mai pot curata pomii fructiferi (exceptie fac visinii si ciresii), precum si arbustii care fac flori vara. (liliacul de vara- BUDDLEJA DAVIDII, nalba, POTENTILLA, SPIRAEA, HYPERICUM, CARYOPTERIS, ETC...)
Iarba neagra poate fi scurtata acum. De asemena, unele soiuri de hortensii (ENDLESS SUMMER, THE BRIDE, HYDRANGEA ARBORESCENS, PANICULATA) si clematite.

3. Zmeura se poate inmulti si separa.
Tot acum este bine sa o curatati pentru a o stimula. Scurtarea vlastarilor se poate face cu o patrime din lungimea lor.

4. Udati plantele vesnic verzi in zilele in care temperaturile cresc peste 0 grade daca nu a plouat sau nu a nins suficient (cimisirul, rododendronii, coniferele, etc...).
Bambusul are o nevoie acuta de apa chiar si in timpul iernii! Daca s-a maronit nu inseamna ca a inghetat, ci nu are suficienta apa)

5. Daca nu ati curatat gradina in luna februarie de plantele uscate din sezonul trecut, acum este momentul.
Adunati cu grebla toate resturile. Curatati panselutele de seminte si flori ofilite pentru a le stimula inflorirea. De asemenea, curatati capsunii de frunzele maro putrezite.

6. Atrageti inca de pe acum insecte sau animale care au rolul de sanitari in gradina.
Astfel, pasarelele se vor bucura daca le amenajati casute cu seminte si apa proaspata in copaci. Si se vor intoarce cu placere in gradina dumneavoastra.
Depozitul de lemne este caminul ideal pentru arici, iar locurile in care se depoziteaza rumegusul este ascunzatoarea ideala a urechelnitelor, deosebit de eficiente in alungarea paduchilor.
Pentru ca urechelnitele sa fie cat mai aproape de plantele de pe terase, puteti pune in ghivece sau ladite rumegus, iar pentru a proteja pomii puteti pune un strat de rumegus la baza lor.

7. Incepe sezonul de insamantare a florilor de vara.
Puteti folosi cofraje de oua din carton biodegradabil. In fiecare scobitura puneti cate o samanta si amplasati-le pe pervazul geamului. Apoi plantele rezultate pot fi mutate in ghivece, iar in aprilie se pot planta in gradina.

8. Daca nu ati apucat sa plantati bulbii in gradina toamna trecuta, o mai puteti face acum, cand pamantul este dezghetat.

9. Pentru recolte timpurii se pot semana macrisul, sfecla rosie, spanacul, salata, patrunjelul, morcovii, fasole, usturoi, in general legume care nu sunt sensibile la ger.

10. Plantarea in ghivecele mai mari pentru plantele care au nevoie de acest lucru este bine sa fie facuta in luna martie, inainte de inceperea sezonului.
De asemenea, acum se poate improspata pamantul din ghivece sau se pot separa plantele din ghivece.

11. La sfarsitul lunii se poate incepe administrarea de ingrasamant pentru plantele din ghiveci, dar si pentru gazon.
Rododendronii si hortensiile, pe langa ingrasamant, au nevoie de pamant acid.
Iata un truc pentru a creste aciditatea pamantului: la o cantitate de 10 litri de apa puneti un capacel de otet alimentar.

Spor la pregatirea gradinii pentru inca un sezon superb!:-)


eGradinar on Facebook